5 gode ideer til sommerfesten

Flat lay av lime og ananas og scrabble-brikker hvor det står «hello summer»
Blond jente smiler til kamera med blomsterkrans på hodet
Bord med salat, sild, poteter og fargerik bukett med svenske flagg

Skal du arrangere sommerfest, kan det både bli enklere og morsommere hvis du har en god ramme for kvelden. Her er fem forslag til tema for festen!

Noe av det beste med at sommeren og dens lange, lyse kvelder har meldt sin ankomst, er at du endelig kan invitere til fest utendørs.

Alle er skjønt enige om at man ikke bør sove bort sommernatta, så en sommerfest krever verken en spesiell anledning eller særlig mye organisering fra vertskapets side ettersom åpen himmel og frodige omgivelser automatisk setter mye av stemningen.

Allikevel kan det å ha en tydelig ramme for kvelden både gjøre det enklere for deg å planlegge – og sørge for at gjestene får en kveld de sent vil glemme.

Her er fem tema-ideer for en sommerlig festaften:

1. Magisk midtsommer

Midtsommerfeiringen er et absolutt høydepunkt i den svenske festkalenderen, og stadig flere nordmenn lar seg inspirere av den idylliske tradisjonen over grensa.

I Sverige faller midtsommeraften alltid på fredagen nærmest 24. juni – som er sommerens lengste og lyseste natt – men det er naturligvis ingenting i veien for å rappe de gode festideene og arrangere en midtsommerfest når det passer deg best.

Enkelte elementer er helt essensielle for en vellykket midtsommerfeiring på svensk vis:

Dans og sang rundt maistangen

Maistangen står bokstavelig talt i sentrum for festen, da man danser og synger tradisjonelle sanger som «Små grodorna» rundt den.

Denne pyntes med grener, blader, blomster og fargerike bånd, og dersom du vil gi et ekstra lite nikk mot våre naboer, kan du også la det svenske flagget vaie i toppen av stangen.

Lag din egen blomsterkrans

Blomster og blomsterkranser er en helt naturlig del av festantrekket, som ellers består av lyse og sommerlige klær.

La gjerne gjestene få være deltagende i pynting av maistangen og binding av blomsterkranser. Dette er koselige aktiviteter, som dessuten gjør at du slipper å gjøre alt klart på forhånd.

I denne artikkelen kan du se instruksjonsvideo på hvordan du lager din egen midtsommerkrans. Det er ikke så vanskelig som du kanskje tror!

Mat

Hva gjelder mat, så står silden i høysetet, og hovedretten består gjerne av sild med poteter, dill og rømme. Men ikke forsyn deg for grådig av sildebordet, for til dessert serveres deilige jordbær og masse bløtkake.

Bløtkake med jordbær og svenske flagg
Vannkrig i hage med mann som løper med rosa flamingo som blir sprutet vann på av dame bak

2. Hagefestival

Sommeren er høytid for festivaler, og arrangerer du en fest med festivaltema sørger du ikke bare for en avslappet og herlig atmosfære – men gjør det samtidig helt stuereint for deg som vert å gå for noen enkle løsninger.

Pynt med det du har

For alle vet jo at det er god drikke, pledd på gresset og enkel mat som gjelder på festival.

Pynt opp hagen med fargerike vimpler og lyslenker i trærne, bruk det du har av pledd, glass, tallerkener og fargerike sugerør, og la gjestene pynte seg med glitter og ansiktsmaling.

Selvbetjent matbod

Sett opp en matbod i hagen med enkel mat og la gjestene forsyne seg selv. Fyll opp små skåler med snacks, og sørg for at du har en god trådløs høyttaler som kan fylle hagen med fin musikk.

Og hvis du virkelig vil slå på stortromma, kan du selvfølgelig også leie en mikrofon og et anlegg og få noen talenter i vennegjengen til å stå for underholdningen.

3. Syden-vibber på hjemmebane

Det er ingen hemmelighet at vi nordmenn elsker å trekke sørover til varmere strøk i sommermånedene – så hvorfor ikke lage din egen Syden-oase i hagen?

Kleskode: Sokker i sandalene

I Syden er alt lov! Der svever nordmenn rundt i sin egen frihetsboble, fylt med fargerike drikker og overkokt spagetti.

Så be gjestene komme i t-skjorter med morsomt trykk og sokker i sandalene. Sett opp en stasjon for midlertidige tatoveringer for en prikk over i-en på antrekket.

Svorsk meny med bilder

Hagen kan fylles med strandstoler og oppblåsbare badeleker. Sørg for å gi beskjed til naboen på forhånd om at det blir "sydenmusikk" på anlegget store deler av kvelden.

La gjestene velge mat fra menyer skrevet på svorsk, og ha gjerne bilder av matrettene i menyen. Med andre ord: Her kan du ikke gjøre noe feil.

4. Grillfest er mer enn pølse i lompe

Bestill godt vær og inviter til en skikkelig grillfest! På grillfesten står god mat i høysetet, og det kan være lurt å alliere seg med en grillentusiast.

Involver gjestene

La gjestene bidra med grønnsaksspyd, fruktfat eller sine egne favorittsalater, og dekk opp med rutete rød duk på langbord.

Aktiviser gjestene dine med klassiske hagespill, som frisbee, badminton, ringspill og kubb.

Hvis dere holder på til mørket faller på, kan du pynte opp med lyslenker og stelle i stand en bålpanne, som både sørger for varme og god stemning. Og forhåpentligvis har noen tatt med seg gitaren.

Jente med blomsterkrans og runde solbriller holder en rød/oransje fargebombe

5. En fargerik festaften

Farger symboliserer glede, og er derfor et perfekt utgangspunkt for en ordentlig fest. Hent inspirasjon fra «Color Me Rad»-løpene, og kjøp inn fargebomber og fargepulver til en fest utenom det vanlige.

Noen praktiske tips til fargefest

Festen må selvsagt holdes utendørs, der du kan skape en fargerik atmosfære med girlandere, lyslenker og glowsticks. På bordet kan du sette gelé, frukt og drikker i alle regnbuens farger.

Be gjestene komme som blanke lerret i hvitt tøy, og spesifiser at de ikke må ta på seg favorittblusen sin – for dette kommer til å bli grisete. Husk også solbriller for beskyttelse til øynene, og et ekstra skift til turen hjem.

Kveldens store høydepunkt er naturligvis fargeslippet! Dette kan enten gjøres i fellesskap, eller for de konkurranselystne: en fargekrig. La hele kroppen dekkes i farger – og ikke glem å ta massevis av bilder i løpet av kvelden!