Inviter til middag på 17. mai - Tips til meny

17. mai er en dag med rom for mye latter, hygge og ikke minst - god mat. Vi har gjort klar middagsmenyen til deg som har bedt gjester.
Sett stemningen med å servere en stående forrett. Med et folkehav i gatene og mye på agendaen er det gjerne litt vanskelig å forutse det nøyaktige tidspunktet for gjestenes ankomst.
Erstatt derfor den tradisjonelle forretten med deilig tapas. Server smakfulle oster og salt spekeskinke, så har gjestene noe godt å kose seg med mens du gjør ferdig middagen.
Gladlaks
Hvis du ikke allerede har gjort det, ta frem grillen for sesongen! For mange er det tradisjon å spise laks på 17. mai og vi foreslår derfor at du serverer grillet laks med frisk salsa. NAM!
Hoveddel
- 600 g laksefilet
- 1 ss olje til pensling
- 8 stk hvetetortilla/ fullkornstortilla
Glaze
- Saft av 1 stk lime
- 3 ss flytende honning
- 1 ss rapsolje
- 1 ts salt
- 1⁄2 ts grovkvernet pepper
Dressing
- 1 båt hvitløk
- 1 ss ekstra virgin olivenolje
- Saft av 1⁄2 stk lime
- 1⁄4 ts kajennepepper
- 1⁄2 ts flaksalt
Salsa
- 1 stk gul paprika
- 1 pakke cherrytomat
- 2 stk vårløk
- 2 stk avokado
- 3 ss finhakket frisk koriander
Slik gjør du
- Lag dressing. Riv hvitløk på et lite rivjern. Visp sammen revet hvitløk, olivenolje, limesaft og kajennepepper i en bolle. Smak til med salt.
- Rens paprika for stilk og frøkapsel. Del paprikaen i små terninger. Del cherrytomater i fire og hakk vårløk. Ha grønnsakene i bollen med dressingen.
- Del avokado i to. Fjern stein. Bruk en skje og ta kjøttet ut fra avokadoskallet. Del avokadokjøttet i mindre biter og ha det i bollen med resten av grønnsakene.
- Finhakk koriander, ha det i bollen og bland alt godt sammen.
- Pensle laksefilet med olje. Legg fisken med kjøttsiden ned på grillen i 3-4 minutter, snu fileten og grill videre på indirekte varme i ca. 10 minutter.
- Pisk sammen ingrediensene til glazen. Pensle fisken med glaze mot slutten av grilltiden, gjenta gjerne penslingen flere ganger.
- Bruk en rund utstikker (10-12 cm i diameter) eller et stort glass og stikk eller skjær ut 2 små maistortilla per tortillalefse. Varm gjerne tortillalefsene raskt på grillen før servering.
- Lag tortillachips av tortillalefserestene. Klipp dem i små trekanter. Ha i en bolle sammen med olje, salt og paprikapulver. Stek nederst i ovn på 160 °C i 10 min. Avkjøl.
- Anrett tortillalefser med frisk salsa og grillet laks, server gjerne med noen grillede lime og pynt med frisk koriander.
