Meny
 

Mat til bursdagsfesten

Mange vil si at god mat er noe av det viktigste når man skal arrangere fest. Vi har derfor samlet noen tips og triks som gjør det litt lettere å planlegge mat til bursdagsfesten. 

helstekt storfe og poteter dandert på et bord

Foto: Matprat.no

Koldtbord, buffé eller tapas – kjært barn har mange navn. Denne type mat er perfekt å servere når man skal arrangere bursdagsfest – enten jubilanten fyller 18, 30 eller 50 år. Det meste av maten kan nemlig lages på forhånd, og siden det kun er fantasien som setter grenser for hva du kan servere, er sjansen stor for at alle finner noe de liker.

 

Skal du arrangere bursdagsfest? Vi har tips til bursdagsfeiring for voksne. 

Hvor mye mat?

Det kan være vanskelig å beregne mat til mange, da det ofte kommer an på om gjestene er småspiste eller storspiste. En god regel er å beregne ca. 500 gram mat per person, der cirka halvparten er kjøtt eller fisk. Har du bedt mange kvinner, barn eller eldre i bursdagen din, kan du trygt beregne litt mindre.

Forslag til buffé

Under har vi samlet et knippe retter du kan servere på bursdagsfesten.

 

Husk! Flere retter til koldtbordet kan lages god tid i forveien og fryses. Alt trenger heller ikke være hjemmelaget. Det meste kan kjøpes ferdig i butikken, og så kan du heller suplere med noen hjemmelagde retter. Kanskje kan du spørre familie og venner om de har lyst til å ta med seg en rett hver?

 

 

6 porsjoner

6 skive lammerull

ca. 4 ss rødbetsalat

2 stk lefse

 

Slik gjør du: 

Fordel rødbetsalat på lefsene og legg på skiver av lammerull.

 

Rull lefsene tett sammen og legg dem på et fat med kanten ned.

 

Skjær vekk endene av lefserullene og del hver rull i to eller tre "kubber" på skrå.

 

Bruk gjerne tannpirkere til å holde lefserullene sammen. Anrett på fat, og pynt med litt spirer eller annet grønt.

 

6 porsjoner

ca.  kg indrefilet av storfe

1 ts salt

1 ts pepper

3 ss smør til steking

 

Slik gjør du: 

La fileten ligge i romtemperatur minst 30 minutter, slik at den ikke er kjøleskapkald når den skal stekes. Da vil ikke temperaturen i stekepannen synke så mye, og du får fin stekeskorpe på kjøttet. 

 

Krydre fileten med salt og pepper rett før steking.

 

Varm en stor stekepanne og ha i smør og olje. Nå det slutter å bruse er det varmt nok til å legge i fileten. Om fileten er større enn panna, så brun den først på den tykkeste enden, og snu den deretter og brun den smaleste enden. 

 

Varm ovnen til 125 °C. Legg fileten over i en ildfast form og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av fileten. Sett formen midt i ovnen til fileten er stekt til den kjernetemperatur du ønsker. 

 

La fileten hvile i ca. 15-20 minutter på benken før servering. Skjær den i ca 2 cm tykke skiver på tvers av fiberretningen i kjøttet. 

 

Kjernemperatur storfe filet:

Lite stekt: 55 °C, medium: 60 °C, medium pluss: 65 °C, gjennomstekt: 70 °C.

 

8 porsjoner

16 stk egg

2 ts salt

1 ts kvernet pepper

Fyll: 

500 g frisk spinat

2 stk rødløk , i tynne skiver

2 båt hakket hvitløk

2 ss olje , til steking

Topping: 

24 stk rød cherrytomat ,delt i to

50 g parmesan

Slik gjør du: 

Stek hvitløk og rødløk på middels varme i en stekepanne med olje, 2-3 minutter. Ha spinat i pannen og stek den til den faller sammen. 

 

Visp sammen egg, salt og pepper. Legg halve tomater over grønnsakene i stekepannen, og hell over eggeblandingen. La eggepannen stivne ved middels varme, 10-15 minutter. 

 

Riv parmesan over når eggepannen har stivnet. Legg eventuelt på et lokk slik at osten smelter. 

 

Server frittataen slik den er i pannen, skjær den opp i pene kakestykker eller i små biter til tapas. Server gjerne grovt brød til for et mer fullverdig måltid. 

Bilder og oppskrifter er hentet fra matprat.no

Sist endret - 05 juni 2019